Vianoce bez hudby? Ani nápad! Darujte CD-čko, tu je náš výber

Redakcia Pravdy prináša prehľad albumov, ktoré pod stromčekom potešia hudobných nadšencov.

14.12.2016 00:00
album, dar Foto:
CD-čko pod stromčekom poteší.
debata
agnostika

Katarzia: Agnostika
Katarína Kubošiová alias Katarzia po svojom výraznom debute Generácia Y spred troch rokov opäť prichádza v plnej sile. Na albume Agnostika pridala kapelu, hostí aj žánrové experimenty. Novinka je plná nákazlivej hudby s ešte chytľavejšími textami, ktoré spríjemnia nejeden dlhý zimný večer. Katarzia s Agnostikou právom zbiera jednu priaznivú recenziu za druhou.

Skeleton tree

Nick Cave and the Bad Seeds: Skeleton Tree
Austrálskeho hudobníka a speváka Nicka Cavea zastihla pri nahrávaní albumu Skeleton Tree tragická udalosť. Jeho 15-ročný syn Arthur zahynul pri páde z útesu. Cave o traume dlho mlčal, pozadie nahrávania albumu odhalil až vo filme One More Time With Feeling, ktorý novinku uviedol. Skeleton Tree je pokusom o návrat zo sveta démonov a dojemná spoveď autora, ktorý opäť hľadá svoj hlas.

moruša

Jana Kirschner: Moruša (3 CD)
Speváčka a hudobníčka Jana Kirschner sa s úspešným projektom Moruša stala synonymom hudobného progresu na domácej scéne. Na trilógii Moruša: Biela, Čierna a Remixed dokázala, že aj tradičná slovenská hudba môže znieť svetovo a súčasne. Folklór, elektronika, hravosť, experiment – trojica CD teraz vychádza v jednom balíčku a ako darček určite poteší každú vekovú kategóriu.

leonard cohen

Leonard Cohen: You Want It Darker
Novinka You Want It Darker je majstrovským dielom. Aj s týmto vedomím opustil len nedávno svet kanadský pesničkár a básnik Leonard Cohen, ktorý svoj 14. štúdiový album vydal len necelý mesiac pred smrťou. Napriek smutným okolnostiam je nahrávka výpoveďou vyrovnaného muža s podmanivým hlasom, ktorá zasiahne každého bez výnimky.

cluster

Cluster Ensemble: Cluster Ensemble plays Philip Glass
Hudobníkov z Cluster Ensemble už dávnejšie oslovila raná minimalistická tvorba amerického skladateľa Philipa Glassa. Skladbu Music With Changing Parts minulý rok dokonca odohrali aj v prítomnosti samotného skladateľa, ktorý sa rozhodol vydať ich debut vo svojom vydavateľstve. Album, ktorý ponúka aj ďalšie Glassove skladby, ocenil aj britský Guardian či hudobný server Pitchfork.

premeny

Katarína Knechtová: Premeny
Katarína Knechtová prišla po úspešnom minuloročnom albume Prežijú len milenci s novinkou Premeny. Ako trochu naznačuje samotný názov, nové skladby nečakajte. Speváčka sa rozhodla zaspomínať si na 20-ročnú hudobnú kariéru novými aranžmánmi svojich hitov, spoločnosť jej pritom robí aj malý orchester. Výnimkou je bonusový singel FEA, ktorého videoklip vznikal v New Yorku.

rolling stones

Rolling Stones: Blue & Lonesome
Anglická rocková kapela The Rolling Stones vydá 2. decembra po viac ako desiatich rokoch nový štúdiový album. Novinka Blue & Lonesome, ktorá vzdá poctu ich hudobnej inšpirácii – bluesu. Bude plná cover verzií hitov od mien ako Jimmy Reed, Willie Dixon, Eddie Taylor či Little Walter. S albumom kapele pomohol aj Eric Clapton, ktorý v tom čase nahrával svoju vlastnú platňu.

ospaly pohyb

Ospalý Pohyb: o
Kapela Ospalý pohyb sa nedávno ohlásila s novinkou s názvom o po 22-ročnej odmlke od svojho posledného albumu Sleepy Motion. Obmenená zostava okolo hudobného skladateľa Martina Burlasa na novej štúdiovke opäť stavia na jednoduchosti, zasnenej a komornej atmosfére, ktorá bola pre formáciu typická v 90. rokoch, no jej nadčasový zvuk dokáže osloviť aj po dvoch dekádach.

atom heart mother

Pink Floyd: Atom Heart Mother (LP)
Kultový album Atom Heart Mother britskej skupiny Pink Floyd z roku 1970 je späť. Nahrávka, ktorá svojho času udávala smer progresívnemu rocku, vyšla tento rok v remastrovanej verzii na LP. Čistejší zvuk albumu, ktorý vznikal v slávnom londýnskom štúdiu Abbey Road, ocenia nielen fanúšikovia, ale aj zberatelia, ktorým takýto kúsok rozhodne nesmie chýbať.

prince

Prince: Prince 4Ever
Nahrávka Prince 4ever vychádza 22. novembra a je poctou hudobnému velikánovi, ktorý zahynul tento rok v apríli. Kompilácia dvoch CD predstaví až 40 skladieb amerického speváka a hudobníka. Okrem najväčších hitov ako Purple Rain, When Doves Cry, Let’s Go Crazy či Kiss fanúšikov potešia aj celkom nové, doteraz nevydané skladby z Princeovho repertoáru.

Tešíme sa na Ježiška, Miro Jaroš

Miro Jaroš: Tešíme sa na Ježiška

Spevák Miro Jaroš si splnil ďalší sen. Nahral vianočný album Tešíme sa na Ježiška. Hoci sa Miro v posledných rokoch venuje aj tvorbe pre deti, album nie je detský. “Je to rodinný album, pre malých aj veľkých. Začal som na ňom pracovať ako na dospeláckom albume, no keďže Vianoce sú hlavne o deťoch, sú tam asi 3 detské pesničky, zvyšok sú pesničky pre dospelé publikum. Väčšina mojich, autorských,” doplnil.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #album #výber #Vianoce #darček #CD