Tipy na DVD, ktoré môžu na Vianoce potešiť aj filmových fajnšmekrov

Redakcia Pravda vybrala desať filmových tipov, ktoré pod stromčekom podľa nás zaručene potešia deti aj dospelých fanúšikov dobrého filmu.

09.12.2016 06:00
debata
Eva Nová
Eva Nová Autor: archív vydavateľstiev

Eva Nová

Slovenský nominant na Oscara pre cudzojazyčný film získal tento rok cenu na áčkovom festivale v Toronte aj päť národných filmových cien vrátane Slnka v sieti pre najlepšiu herečku Emíliu Vášáryovú. V snímke Marka Škopa stvárnila alkoholičku odhodlanú napraviť vzťahy so svojím synom a jeho rodinou. Eva Nová je najúspešnejším slovenským filmom tohto roka.

Spotlight
Spotlight Autor: archív vydavateľstiev

Sledovačka

Príbeh zo zákulisia tímu investigatívnych novinárov denníka Boston Globe, ktorý začiatkom tisícročia odhalil najväčší cirkevný škandál v novodobých dejinách USA – zneužívanie detí miestnymi kňazmi – získal tento rok Oscara pre najlepší film. Režisér a spoluscenárista filmu Tom McCarthy zveril hlavné úlohy Michaelovi Keatonovi a Markovi Ruffalovi.

Pat a Mat vo filme
Pat a Mat vo filme Autor: archív vydavateľstiev

Pat a Mat vo filme

Je to naozaj tak, starí známi majstri Pat a Mat oslávili tento rok štyridsiatku. Trampoty nesúrodej, a predsa nerozlučnej dvojice známej z obľúbeného seriálu A je to sa dostali do kina v podobe celovečerného animovaného filmu vďaka českému filmárovi Marekovi Benešovi. Pata a Mata v ňom nechal premietať ich najobľúbenejšie večerníčkové "nehody”.

Mad Max: Zbesilá cesta - čiernobiela verzia
Mad Max: Zbesilá cesta - čiernobiela verzia Autor: archív vydavateľstiev

Mad Max: Zbesilá cesta – čiernobiela verzia

George Miller sa vrátil k vyčerpanému nomádovi Maxovi po tridsiatich rokoch vo veľkom štýle – postapokalyptická naháňačka vyprahnutým púštnym svetom mu minulý rok vyniesla šesť Oscarov. Rozorvanému Maxovi – Tomovi Hardymu tu robí spoločnosť charizmatická bojovníčka Charlize Theronová a čiernobiela verzia dodáva príbehu nový dramatický rozmer.

blue-ray kolekcia Slovenský film
blue-ray kolekcia Slovenský film Autor: kio

blu-ray kolekcia Slovenský film

Kolekcia na dvoch diskoch zahŕňa desať filmov – "vzorkovník” toho najlepšieho, čo sa v slovenskej kinematografii urodilo. Legendárne filmy ako Boxer a smrť, Slnko v sieti, Ja milujem, ty miluješ, Vtáčkovia siroty a blázni, Papierové hlavy, ale aj súčasné snímky Slepé lásky či Pokoj v duši reprezentovali Slovensko na viacerých zahraničných prehliadkach.

Červený kapitán
Červený kapitán Autor: archív vydavateľstiev

Červený kapitán

Spoločensko-politické dianie v raných deväťdesiatych rokoch ovplyvnilo rozdelenie Československa a práve v tomto období sa odohráva príbeh bestselleru Červený kapitán spisovateľa Dominika Dána. Ten sa stal predlohou rovnomenného filmu a vznikla poctivá tuzemská detektívka v réžii Michala Kollára. Vo svojej poslednej úlohe sa tu objavuje Ladislav Chudík.

Kniha džunglí
Kniha džunglí Autor: archív vydavateľstiev

Kniha džunglí

Kolekcia DVD zahŕňa animovanú rozprávku z roku 1967 a jej hraný remake v réžii Johna Fraveaua z roku 2016. "Veľkolepý návrat obľúbenej rodinnej disneyovky, azda najobľúbenejšej rozprávky všetkých čias,” napísal o filme kritik britského Guardianu. Animovaný muzikál o chlapcovi Mauglím, ktorý vyrastá vo vlčej svorke, je dnes už kultový, a predsa stále živý.

Oslnení slnkom
Oslnení slnkom Autor: archív vydavateľstiev

Oslnení slnkom

Taliansky režisér Luca Guadagnino "uväznil” rockovú hviezdu Marianne medzi jej partnera a bývalého milenca v očarujúcom letnom sídle. Rozpoltení hrdinovia v podaní Tildy Swintonovej, Ralpha Fiennesa a Mattiasa Schoenaertsa narážajú na svoje vzájomné vášne a slnečná bezstarostnosť sa mení na nepredvídateľnú hru s fatálnou láskou.

Kolekcia Luc Besson
Kolekcia Luc Besson Autor: archív vydavateľstiev

Kolekcia Luc Besson

Jean Reno priznal, že stvárnenie Leona či freedivera vo filme Magická hlbočina boli v jeho kariére najzásadnejšie. Millu Jovovichovú si zas nik nepredstaví inak ako Johanku z Arku či mimozemskú divošku zo snímky Piaty Element. Kultové postavy známe zo snímok headlinera francúzskeho filmového neobaroka Luca Bessona nestratili pôvab ani v novom miléniu.

Učiteľka DVD
Učiteľka Autor: archív vydavateľstiev

Učiteľka

Scenárista Petr Jarchovský a režisér Jan Hřebejk sú zohraná dvojica a dráma Učiteľka sa nesie na obľúbenej retro vlne, podobne ako ich najznámejšie filmy Pupendo či Pelíšky. So socialistickou minulosťou sa aj tu vyrovnávajú s humorom. Herečka Zuzana Mauréry, alias rafinovaná ruštinárka Mária Drazdechová, získala Cenu pre najlepšiu herečku na tohtoročnom karlovarskom festivale.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #Vianoce #darček #DVD #Luc Besson #tipy na darčeky #Červený kapitán #Eva Nová