Tipy na DVD, ktoré môžu na Vianoce potešiť aj filmových fajnšmekrov

Pravda | 09.12.2016 06:00
Redakcia Pravda vybrala desať filmových tipov, ktoré pod stromčekom podľa nás zaručene potešia deti aj dospelých fanúšikov dobrého filmu.
Eva Nová
Eva Nová Autor: archív vydavateľstiev

Eva Nová

Slovenský nominant na Oscara pre cudzojazyčný film získal tento rok cenu na áčkovom festivale v Toronte aj päť národných filmových cien vrátane Slnka v sieti pre najlepšiu herečku Emíliu Vášáryovú. V snímke Marka Škopa stvárnila alkoholičku odhodlanú napraviť vzťahy so svojím synom a jeho rodinou. Eva Nová je najúspešnejším slovenským filmom tohto roka.

Spotlight
Spotlight Autor: archív vydavateľstiev

Sledovačka

Príbeh zo zákulisia tímu investigatívnych novinárov denníka Boston Globe, ktorý začiatkom tisícročia odhalil najväčší cirkevný škandál v novodobých dejinách USA – zneužívanie detí miestnymi kňazmi – získal tento rok Oscara pre najlepší film. Režisér a spoluscenárista filmu Tom McCarthy zveril hlavné úlohy Michaelovi Keatonovi a Markovi Ruffalovi.

Pat a Mat vo filme
Pat a Mat vo filme Autor: archív vydavateľstiev

Pat a Mat vo filme

Je to naozaj tak, starí známi majstri Pat a Mat oslávili tento rok štyridsiatku. Trampoty nesúrodej, a predsa nerozlučnej dvojice známej z obľúbeného seriálu A je to sa dostali do kina v podobe celovečerného animovaného filmu vďaka českému filmárovi Marekovi Benešovi. Pata a Mata v ňom nechal premietať ich najobľúbenejšie večerníčkové "nehody”.

Mad Max: Zbesilá cesta - čiernobiela verzia
Mad Max: Zbesilá cesta - čiernobiela verzia Autor: archív vydavateľstiev

Mad Max: Zbesilá cesta – čiernobiela verzia

George Miller sa vrátil k vyčerpanému nomádovi Maxovi po tridsiatich rokoch vo veľkom štýle – postapokalyptická naháňačka vyprahnutým púštnym svetom mu minulý rok vyniesla šesť Oscarov. Rozorvanému Maxovi – Tomovi Hardymu tu robí spoločnosť charizmatická bojovníčka Charlize Theronová a čiernobiela verzia dodáva príbehu nový dramatický rozmer.

blue-ray kolekcia Slovenský film
blue-ray kolekcia Slovenský film Autor: kio

blu-ray kolekcia Slovenský film

Kolekcia na dvoch diskoch zahŕňa desať filmov – "vzorkovník” toho najlepšieho, čo sa v slovenskej kinematografii urodilo. Legendárne filmy ako Boxer a smrť, Slnko v sieti, Ja milujem, ty miluješ, Vtáčkovia siroty a blázni, Papierové hlavy, ale aj súčasné snímky Slepé lásky či Pokoj v duši reprezentovali Slovensko na viacerých zahraničných prehliadkach.

Červený kapitán
Červený kapitán Autor: archív vydavateľstiev

Červený kapitán

Spoločensko-politické dianie v raných deväťdesiatych rokoch ovplyvnilo rozdelenie Československa a práve v tomto období sa odohráva príbeh bestselleru Červený kapitán spisovateľa Dominika Dána. Ten sa stal predlohou rovnomenného filmu a vznikla poctivá tuzemská detektívka v réžii Michala Kollára. Vo svojej poslednej úlohe sa tu objavuje Ladislav Chudík.

Kniha džunglí
Kniha džunglí Autor: archív vydavateľstiev

Kniha džunglí

Kolekcia DVD zahŕňa animovanú rozprávku z roku 1967 a jej hraný remake v réžii Johna Fraveaua z roku 2016. "Veľkolepý návrat obľúbenej rodinnej disneyovky, azda najobľúbenejšej rozprávky všetkých čias,” napísal o filme kritik britského Guardianu. Animovaný muzikál o chlapcovi Mauglím, ktorý vyrastá vo vlčej svorke, je dnes už kultový, a predsa stále živý.

Oslnení slnkom
Oslnení slnkom Autor: archív vydavateľstiev

Oslnení slnkom

Taliansky režisér Luca Guadagnino "uväznil” rockovú hviezdu Marianne medzi jej partnera a bývalého milenca v očarujúcom letnom sídle. Rozpoltení hrdinovia v podaní Tildy Swintonovej, Ralpha Fiennesa a Mattiasa Schoenaertsa narážajú na svoje vzájomné vášne a slnečná bezstarostnosť sa mení na nepredvídateľnú hru s fatálnou láskou.

Kolekcia Luc Besson
Kolekcia Luc Besson Autor: archív vydavateľstiev

Kolekcia Luc Besson

Jean Reno priznal, že stvárnenie Leona či freedivera vo filme Magická hlbočina boli v jeho kariére najzásadnejšie. Millu Jovovichovú si zas nik nepredstaví inak ako Johanku z Arku či mimozemskú divošku zo snímky Piaty Element. Kultové postavy známe zo snímok headlinera francúzskeho filmového neobaroka Luca Bessona nestratili pôvab ani v novom miléniu.

Učiteľka DVD
Učiteľka Autor: archív vydavateľstiev

Učiteľka

Scenárista Petr Jarchovský a režisér Jan Hřebejk sú zohraná dvojica a dráma Učiteľka sa nesie na obľúbenej retro vlne, podobne ako ich najznámejšie filmy Pupendo či Pelíšky. So socialistickou minulosťou sa aj tu vyrovnávajú s humorom. Herečka Zuzana Mauréry, alias rafinovaná ruštinárka Mária Drazdechová, získala Cenu pre najlepšiu herečku na tohtoročnom karlovarskom festivale.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ