Kniha pod stromček? Tu je 12 tipov Pravdy

Kniha je univerzálny a mimoriadne vďačný darček. Touto voľbou pod stromčekom určite nič nepokazíte. Tu sú niektoré tipy...

24.11.2016 17:00
debata
Veronika Šikulová Petrichor
Veronika Šikulová: Petrichor

Veronika Šikulová: Petrichor

Slovart

Po úspechu knihy Medzerový plod, za ktorú získala prestížne ocenenie Anasoft litera, otvára Veronika Šikulová tému lásky a nevery. Vracia sa k udalostiam z minulosti, ktorým ako dieťa nerozumela a zisťuje, že nebola len ich pozorovateľom, ale priamo zasiahla do deja a ovplyvnila ich ďalší vývoj. Snaží sa urobiť poriadok a postupne si všetko dáva do súvislostí.

Katarína Nádaská: Rok v slovenskej ľudovej kuchyni

Katarína Nádaská: Rok v slovenskej ľudovej kuchyni Farby, chute a vône Slovenska

Fortuna Libri

Ako sa vyvíjalo stolovanie v tradičnej slovenskej domácnosti, aké suroviny sa používali a čo bolo typické pre jednotlivé regióny? Na tieto otázky odpovedá vo svojej najnovšej knihe známa etnologička Katarína Nádaská. Kniha je rozdelená na tri časti, tretia, najrozsiahlejšia, ponúka recepty zo všetkých regiónov, mnohé z nich aj v zdravších verziách, o ktoré sa postarali Aneta Orosiová a Janica Lacová.

Jørgen Brekke: V ľudskej koži
Jørgen Brekke: V ľudskej koži Autor: Premedia

Jørgen Brekke: V ľudskej koži

Premedia

Nórsky inšpektor Singsaker a americká vyšetrovateľka Stoneová riešia vraždy, ktoré sa stali tisícky kilometrov od seba, ale majú veľa spoločné. Amerického kurátora nájdu stiahnutého z kože v múzeu E. A. Poea, telo nórskej archivárky zase zamknuté v trezore so vzácnymi knihami. Ako oba prípady súvisia s knihou o anatómii zo 16. storočia? Prvá zo zatiaľ piatich kníh drsnej nórskej krimisérie.

Pavol Dobšinský: Prostonárodné slovenské rozprávky
Pavol Dobšinský: Prostonárodné slovenské rozprávky Autor: Tatran

Pavol Dobšinský: Prostonárodné slovenské rozprávky. Zväzok I.

Tatran

Takmer 40 fantastických, ale aj satirických a realistických rozprávok vychádza v najnovšom vydaní Dobšinského diela. Pred 60 rokmi Dobšinského texty upravil Eugen Pauliny, toto vydanie však už zastaralo, a tak Tatran zveril novú úpravu Jane Pácalovej zo Slovenskej akadémie vied. Nechýbajú však ilustrácie Martina Benku. Do roka vyjdú aj ďalšie dva zväzky.

Jennie Dielemans Vitajte v raji
Jennie Dielemans: Vitajte v raji

Jennie Dielemans: Vitajte v raji

Absynt

Ako funguje dovolenkový biznis? Čo spája dokonalú dovolenku all inclusive s biedou, vykorisťovaním a likvidáciou životného prostredia? Švédska novinárka Jennie Dielemansová sa rozhodla pozrieť na odvrátenú tvár idylických dovolenkových destinácií, v ktorých sa v ostrých kontrastoch „stretávajú opálené a šťastné tváre dovolenkárov s biedou, ktorá plodí prostitúciu, ničí krajinu a ponižuje ľudí“.

Katarína Holetzová: Smrť prekliatych

Katarína Holetzová: Smrť prekliatych

Marenčin PT

V Bohom zabudnutej horskej obci Terovce naruší tradičné oslavy letného slnovratu tragédia, keď zhorí sestra miestneho podnikateľa. Mŕtvych začne pribúdať a stopy vedú k novodobému pohanskému spolku prepojenému na vysokých politikov. Na scénu vstupuje mladý policajt René Juhász, ktorý dostáva po sérii neúspechov druhú šancu… Debut bývalej redaktorky Pravdy Kataríny Holetzovej.

Gianni Rodari: Rozprávky po telefóne
Gianni Rodari: Rozprávky po telefóne Autor: Artforum

Gianni Rodari: Rozprávky po telefóne

Artforum

Talianskeho novinára a spisovateľa Gianniho Rodariho preslávili moderné rozprávky ako Jazmínko v krajine klamárov či Cibuľkove dobrodružstvá, v ktorých fantázia nepozná hranice. Tak je to aj v knižke krátkych príbehov, ktoré rozprával svojej dcére po telefóne, keď bol na cestách. Kniha vyšla opäť v pôvodnom preklade Blahoslava Hečka s pôvodnými ilustráciami Vladimíra Fuku.

Marika Gombitová Úlomky spomienok
Marika Gombitová: Úlomky spomienok Autor: Ikar

Marika Gombitová, Miroslav Graclík: Úlomky spomienok

Ikar

Ľudská pamäť je zvláštna. Občas detailne uchová úplné maličkosti a inokedy vymaže hoci aj zásadné udalosti, tvrdí na prebale svojej autobiografie Marika Gombitová. Rozpráva v nej o kariére, o detstve či o svojej láske, ktorú prežila v Taliansku, a stručne aj o dennom režime a živote mimo svetiel reflektorov. Knihu dopĺňa množstvo fotografií.

Marc Elsberg: Blackout
Marc Elsberg: Blackout Autor: Zelený kocúr

Marc Elsberg: Blackout. Zajtra už bude neskoro

Zelený kocúr

Je mrazivý február a Európa sa nečakane ocitá v tme. Celý kontinent je totiž vinou výpadku prenosových sústav elektriny bez energie. Cesty sú neosvetlené, nie je kde dobiť mobil, nefunguje internet, zlyháva centrálne kúrenie. Taliansky informatik Piero Manzano má podozrenie, že ide o útok hackerov. A bude horšie. Z knihy rakúskeho autora Marca Elsberga sa predalo už viac ako milión kusov. Nastoľuje otázky, na ktoré bude musieť ľudstvo nájsť odpovede čím skôr, pretože zajtra už bude možno neskoro.

Dalajlama, Tutu, Ambrams, Kniha radosti
Dalajlama, Tutu, Ambrams - Kniha radosti Autor: NOXI

Dalajláma, Desmond Tutu, Douglas Abrams: Kniha radosti

Hľadanie trvalého šťastia v meniacom sa svete

Noxi

Obaja sú osemdesiatnici, obaja toho veľa prežili a obaja sú držitelia Nobelovej ceny mieru. Tibetský duchovný vodca dalajláma a juhoafrický biskup a oponent apartheidu sa v knihe venujú aj hľadaniu trvalého šťastia v meniacom sa svete. Posolstvo ich knihy, ktorú napísali spoločne s knižným editorom a spisovateľom Douglasom Abramsom, znie: Aby ste boli radostní, musíte tešiť ostatných.

Michal Slanička, Sex s ex
Michal Slanička - Sex s ex Autor: Motýľ

Michal Slanička: Sex s ex

Motýľ

Ženskej duši a ženskému srdcu najlepšie rozumie chlap! S týmto tvrdením sa pred pár rokmi pustil do písania svojej knižnej prvotiny redaktor a moderátor Michal Slanička. Kniha „Sex s ex alebo milujte ma ešte raz“ je príbeh o letnom „pokuse“ slobodnej tridsiatničky Viktórie. Aj keď sa hovorí, že do rovnakej rieky dvakrát nevstúpiš, hlavnej hrdinke sa to podarí niekoľkokrát. Rovno so všetkými svojimi bývalými partnermi. Ako sa zmenili po ich rozchode? Sú slobodní? Ženatí? Šťastne rozvedení? Bude to len sex s ex, alebo sa do seba s niektorým z nich zamilujú ešte raz?

Carlo Rovelli: Sedem krátkych prednášok o fyzike
Carlo Rovelli: Sedem krátkych prednášok o fyzike Autor: Tatran

Carlo Rovelli: Sedem krátkych prednášok o fyzike

Tatran

Jednoduchá a zrozumiteľná. Taká pre mnohých ľudí fyzika rozhodne nie je. Taliansky fyzik sa rozhodol zmeniť to a keď dostal ponuku od denníka Sole 24 Ore, aby fyziku čitateľom priblížil v ich víkendovej prílohe, naplno ju využil. V knihe, ktorá sa stala bestsellerom a preložili ju do vyše 40 jazykov, dokazuje, aká príťažlivá vie byť veda a priblíži aj laikom kvantovú fyziku či teóriu relativity.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #knižná novinka #Vianoce #vianočný darček