Vianočný darček? Tu je pár skvelých knižných tipov

Áno, kniha je stále jedným z najobľúbenejších a najkrajších vianočných darčekov, ktorým môžete potešiť mladých i starších, deti i dospelých. Len treba vybrať tú správnu knihu a to býva v súčasnej megaponuke menší problém.

18.12.2014 12:29
debata (1)

Ak teda nesledujete podrobne všetky knižné novinky. Môžete sa riadiť podľa rebríčkov…ale naozaj sú objektívne? Alebo dáte na reč anotácie, ktorá však niekedy môže zavádzať. Pripravili sme pre vás pár knižných tipov – pre každého niečo.

Peter Pišťanek Rukojemník
Peter Pišťanek Rukojemník Autor: Slovart

Peter Pišťanek: Rukojemník
Slovart
Hrdinom knihy zasadenej do 60. rokov minulého storočia je osemročný chlapec. Jeho rodičia sa nevrátili z návštevy Viedne, a tak vyrastá u starých rodičov v pohraničnej Devínskej Starej Vsi. To, že jeho rodičia sú relatívne blízko, a pritom beznádejne ďaleko, dodáva chlapcovmu príbehu zaujímavý paradox, ktorý sa vo svojej detskej naivite nakoniec rozhodne vyriešiť tak radikálne, ako len vie. Filmovú verziu príbehu, ktorá príde do kín v januári, nakrútil režisér Juraj Nvota.

Jo Nesbø - Syn
Jo Nesbø - Syn Autor: Ikar

Jo Nesbo: Syn
Ikar
Jednoznačne teraz fičia severské detektívky a top autorom je Jo Nesbo. Jeho zatiaľ posledný triler Syn žne vo svete jeden úspech za druhým a drží sa na najvyšších priečkach mnohých svetových rebríčkov predajnosti. A naozaj je to jedna z najlepších Nesbových kníh, opäť výborne vystavaná, napínavá.

Sonny je navonok poslušný väzeň. V osemnástich ho odsúdili za dve brutálne vraždy, ktoré nespáchal. V modernej väznici, z ktorej sa údajne nedá ujsť, slúži ostatným väzňom ako spovedník a dáva im rozhrešenie. A práve jedna z takýchto väzenských spovedí odkryje tajomstvo jeho otcovo, ktorý spáchal samovraždu. Sonny utečie z väzenia a honba za pravdou a spravodlivosťou sa začína.

Jodi Ellen Malpasová  - Priznanie tohto muža
Jodi Ellen Malpasová - Priznanie tohto muža Autor: Ikar

Jodi Ellen Malpasová – Priznanie tohto muža
Ikar
Veľa romantiky, lásky, nehy a trošku erotiky. Ten správny recept pre dámy. Priznanie tohto muža od Jodi Ellen Malpasovej nesklame. Konečne vyjde pravda o tomto mužovi najavo. Ale je to ten správny čas?

Bytová architektka Ava stojí takmer pred oltárom, je to jej svadobný deň…deň, keď sľúbi tomu mužovi, že s ním zostane do konca života. Ale bude sa to dať? Už sa síce zmierila s tým, že sa jej nikdy nepodarí divokého Jesseho skrotiť. Veď ich láska je hlboká a ich spojenie čoraz silnejšie. No keď si Ava myslí, že konečne prenikla tomuto mužovi pod kožu, vynoria sa ďalšie otázky a tie ju privedú k presvedčeniu, že Jesse Ward možno nie je ten, za koho ho považuje. Až príliš dobre vie, ako ju môže dostať za hranice vytrženia… ale doženie ju aj na pokraj zúfalstva? Nastal čas, aby sa tento muž priznal.

George R. R. Martin - Súboj kráľov
George R. R. Martin - Súboj kráľov Autor: Tatran

George R. R. Martin: Súboj kráľov
Tatran Súboj kráľov je druhou časťou kultovej fantasy ságy, ktorú diváci HBO poznajú pod názvom Hra o tróny. Čitateľov opäť čakajú tajomstvá, intrigy, dobrodružstvo, ale aj romantika v krajine, kde leto trvá desaťročia a zima celý ľudský život. Martinove knihy z tejto série začali vychádzať po anglicky v polovici 90. rokov, v slovenskom preklade sa tento rok dostala k čitateľom prvá časť, Súboj kráľov vychádza začiatkom decembra a ďalšie časti vyjdú na budúci rok.

Monika Kopřivová - Babička, rozprávaj a Dedko, rozprávaj
Monika Kopřivová - Babička, rozprávaj a Dedko, rozprávaj Autor: Ikar

Monika Kopřivová – Dedko, Babička, rozprávaj
Ikar
Geniálny krok autorky Moniky Kopřivovej – určite poznáte knižky na uchovanie spomienok u detí. Ale pre starých rodičov? Babička a Dedko, rozprávajte dokážu prepojiť starkých s deťmi i vnúčatami prostredníctvom svojich spomienok, zážitkov, ktoré si môžu vpisovať a vlepovať do týchto knižiek a do rodinnej knižnice vám tak pribudne skutočne osobný životný príbeh.

Sú to otvorené knihy na zaznamenávanie spomienok, formát pripomína album (na šírku s tvrdými doskami), pre dobré vlepovanie a vpisovanie textu bol pre všetky stránky vybratý tvrdý papier s veľkou gramážou. Kniha spomienok. Vždy na pravej strane je miesto na vpisovanie a vľavo na vlepovanie (alebo prelepovanie grafiky), či vpisovanie ďalších spomienok, keď už riadky nebudú stačiť. Sprievodné obrázky a dobové fotografie tak pomôžu prebudiť spomienky.

large-hrncekova kucharka
Vladimír Horecký, Zdenka Horecká - Hrnčeková kuchárka Autor: Príroda

Vladimír Horecký, Zdenka Horecká: Hrnčeková kuchárka
Príroda
Úplne nová Hrnčeková kuchárka ponúka spolu až tri stovky praktických receptov na prípravu sladkých múčnikov a dezertov na najrôznejšie príležitosti. Kuchárka je určená najmä tým, ktorých od prípravy koláčov odrádza zdĺhavá príprava a váženie surovín. Pri týchto receptoch sa totiž zaobídete bez váhy a odmeriek – stačí vám iba jediný hrnček.

Sophie Hannahová: Vraždy s monogramom
Sophie Hannahová: Vraždy s monogramom Autor: Slovenský spisovateľ

Sophie Hannahová: Agatha Christie – Vraždy s monogramom
Slovenský spisovateľ
Takmer 40 rokov po tom, čo Agatha Christie krátko pred svojou smrťou Hercula Poirota pochovala, ožíva belgický detektív vďaka britskej autorke psychologických trilerov Sophie Hannahovej. V luxusnom hoteli niekto spáchal trojnásobnú vraždu a všetkým trom obetiam vložil do úst manžetové gombíky s iniciálami PIJ. Hercule Poirot musí s pomocou mladého vyšetrovateľa Scotland Yardu Edwarda Catchpoola zistiť, kto to je a čo ho k tomu viedlo.

Tamara Heribanová - Misia Eva v Thajsku
Tamara Heribanová - Misia Eva v Thajsku Autor: Ikar

Tamara Heribanová – Misia Eva v Thajsku
Ikar
Dva dlhé roky museli deti čakať na pokračovanie úspešného príbehu o Evičke, ktorá sa snažila zachrániť manželstvo svojich rodičov. Misia Eva v Thajsku od Tamary Heribanovej je úžasne pútavý príbeh a navyše krásne ilustrovaný Petrou Hilbert.

Evičke sa podarilo zachrániť manželstvo svojich rodičov a ešte k tomu vyhrali cestu do exotického Thajska. A práve o tom je tento príbeh. „Vždy, keď píšem pre deti, predstavujem si, čo by som chcela v knihe mať keby som ja sama bola osemročnou,“ povedala mladá autorka a v novej knižke to absolútne vystihla. Opäť vtipné dobrodružstvá, nádherná exotika, napínavé cestovanie rodiny Šidlovcov a jeden veľký sen, ktorý má Evička…a ktorý sa jej snáď splní.

Emília Vášáryová, Ján Štrasser: Pr(a)vá dáma. Rozhovory s Jánom Štrasserom
Emília Vášáryová, Ján Štrasser: Pr(a)vá dáma. Rozhovory s Jánom Štrasserom Autor: Forza Music

Emília Vášáryová, Ján Štrasser: Pr(a)vá dáma. Rozhovory s Jánom Štrasserom Forza Music
Spisovateľ a publicista Ján Štrasser prichádza s ďalšou knihou rozhovorov. Tentoraz sa zhovára s prvou dámou slovenskej divadelnej a filmovej scény Emíliou Vášáryovou. Prvé rozhovory s ňou nahral Štrasser už pred tromi rokmi a kniha mala vyjsť v roku jej okrúhleho jubilea. Ťažká choroba a smrť herečkinho manžela, scénografa Milana Čorbu, prerušili práce na knihe a v začatom dialógu pokračovali až na jar tohto roku.

Encyklopédia Veda
Encyklopédia Veda Autor: Ikar

Encyklopédie Veda, Zviera, Umenie, História…
Ikar
Originálny darček naozaj pre celú rodinu. V sérii jedinečných encyklopédií vyšla ďalšia chuťovka – Zviera, Umenie, História a naposledy Veda. Knihy, ktoré sa môžu stať základným kameňom vašej rodinnej knižnice a rozhodne si v nich budete často listovať.

Najpredávanejšie encyklopédie teraz vychádzajú v novom, praktickejšom formáte. Ich výhodou je dynamické spracovanie, úžasné fotografie a overené informácie. Vstúpte do sveta fascinujúceho poznania a vyhľadávajte jednoduchšie ako na internete. Pôsobivé encyklopédie, ktoré sa nestratia v žiadnej knižnici a pri ich listovaní zabudnete na čas.

Dušan Dušek: Gombíky zo starej uniformy
Dušan Dušek: Gombíky zo starej uniformy Autor: Slovart

Dušan Dušek: Gombíky zo starej uniformy
Slovart
Výber z poviedok Dušana Dušeka o detstve či o dospievaní, z ktorých mnohé sú zo zbierok pôvodne určených deťom. „Dušekovo čarovanie majstrovsky premieňa aj tie najnepríjemnejšie pocity svojich hrdinov na pocity príjemné a veselé, komicky zveličujúce a pritom civilne umiernené. Poviedky odhaľujú jedinečnú atmosféru sveta pevne zakotveného v autorovom reálnom detstve,“ píše vydavateľ.

Juraj Raýman, Vanda Raýmanová: Vianočka udatný, medveď mňau, drak čau a originál princezná Fujara Lopúchová
Juraj Raýman, Vanda Raýmanová: Vianočka udatný, medveď mňau, drak čau a originál princezná Fujara Lopúchová Autor: Filmotras

Juraj Raýman, Vanda Raýmanová: Vianočka udatný, medveď mňau, drak čau a originál princezná Fujara Lopúchová
Filmotras
Rozprávková kniha pre deti od spisovateľa Jura Raýmana, ktorú plnofarebnými ilustráciami doplnila jeho manželka Vanda Raýmanová. Jej protagonistom je Vianočka – hrdina nad hrdinov, silák čo neváha brániť právo a spravodlivosť a v mene čistej lásky a morálnych zásad sa pustí za pasy aj so samotným čertom. Rozprávka o tom, ako sa stať a zostať človekom.

Katarína Nádaská: Čím žila slovenská rodina
Katarína Nádaská: Čím žila slovenská rodina Autor: Fortuna Libri

Katarína Nádaská: Čím žila slovenská rodina
Fortuna Libri
Rodinné zvyky, slávnosti a tradície v slovenskej ľudovej kultúre predstavuje nová kniha známej etnologičky Kataríny Nádaskej. Jej rámcom je životný cyklus človeka a na tomto pôdoryse Nádaská približuje celý komplex javov, ktoré v tradičnej slovenskej rodine súviseli s narodením, so začlenením sa do dedinského spoločenstva, svadbou či smrťou. Knihu, ktorú bohato dopĺňajú ukážky ľudovej slovesnosti a klasickej literatúry, zdobia ilustrácie Martina Kellenbergera.

Andy Mulligan: Odpad
Andy Mulligan: Odpad Autor: Argo

Andy Mulligan: Odpad
Argo
Keď vyšla kniha anglického spisovateľa Andyho Mulligana Odpad, britskí knihovníci ju zaradili medzi najlepšie knihy roka pre deti aj napriek tomu, že sa nevyhýba násiliu a hrubšiemu vyjadrovaniu. Príbeh trojice kamarátov, ktorí žijú na skládke odpadu, a po tom, čo nájdu tašku s peniazmi, obrázkom a kľúčom, im začne ísť o život, zaujal aj režiséra Stephena Daldryho (Billy Elliot, Hodiny, Predčítač). Nakrútil podľa neho rovnomenný film.

Zuzka Šulajová: Džínsový denník 4
Zuzka Šulajová: Džínsový denník 4 Autor: Slovenský spisovateľ

Zuzka Šulajová: Džínsový denník 4
Slovenský spisovateľ
Zuzka Šulajová vydala svoj prvý Džínsový denník v roku 2007. Jeho hrdinkou bola vtedy pätnásťročná gymnazistka Paula. Odvtedy vyšli ďalšie dve pokračovania jej čitateľsky úspešného denníka a tiež denník, ktorý svet okolo nej zaznamenáva očami jej vytúženého chlapca Lukáša. Štvrtá časť denníkovej série sleduje, ako sa Paule darí počas piatich rokov na vysokej škole.

Antoine Laurain: Mitterrandov klobúk
Antoine Laurain: Mitterrandov klobúk Autor: Inaque

Antoine Laurain: Mitterrandov klobúk
Inaque
Oceňovaný román Mitterrandov klobúk je príbehom piatich ľudí, ktorí vďaka náhodnému stretnutiu s klobúkom francúzskej hlavy štátu menia svoj život. Všetko sa začína, keď sa prácou ubitý účtovník Daniel Mercier rozhodne povečerať v reštaurácii. K stolu vedľa sa posadí sám francúzsky prezident a nielen to… Mitterrandov klobúk je poctou osemdesiatym rokom, zázrakom, ktoré sa môžu diať a dejú sa denne, stačí, aby sme na chvíľu spomalili.

Beatrica Čulmanová - Slovenské povesti
Beatrica Čulmanová - Slovenské povesti Autor: Príroda

Beatrica Čulmanová: Slovenské povesti
Príroda
Silné ľudské osudy, vášne, tragédie, ale aj vernú lásku, neuveriteľnú odvahu a spravodlivý trest nájdu čitatelia Slovenských povestí, ktoré voľne prerozprávala Beatrica Čulmanová. Osudy vládcov, rytierov, mníchov, alchymistov či chudobných poddaných sa tu prepletajú so zásahom nadprirodzených síl a bytostí. To všetko s ilustráciami pripomínajúcimi dobové perokresby z dielne akademického maliara Svetozára Košického.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #knižná novinka #Vianoce #darčeky