Viete, prečo sú muži neverní?

Štyridsiatnik Vilo si tú osudnú esemesku pamätá dodnes od slova do slova: Slniečko, teším sa na tvoje bozky a jemnú pokožku na chrbte. Zase sa s nami pohne zem, uvidíš. Platí ako zvyčajne, zajtra u teba.

29.06.2007 10:30
debata

„Len tupec ako ja môže poslať esemesku nie milenke, ale na mobil manželke,“ hovorí Vilo. Dnes sa už na celú situáciu pozerá s humorom, aj keď je to skôr smiech cez slzy. Lebo manželka nemala chuť deliť sa o svojho chlapa so slniečkom, čo má jemnú pokožku na chrbte, a podala žiadosť o rozvod.

Zdroj sebavedomia

Podľa prieskumu Pravdy o sexuálnom správaní Slovákov malo niekedy pohlavný styk mimo manželstva alebo mimo stáleho partnerského vzťahu 31 percent mužov. Nie je to málo, ale v porovnaní napríklad so susednými Čechmi naozaj smiešne číslo – tam sa k nevere priznalo 63 percent ženatých mužov. „V čom sa však zhodujeme s českými susedmi, ale aj s mužmi z iných krajín, je fakt, že muži majú väčšiu tendenciu k nevere ako ženy – spravidla až dvojnásobne,“ hovorí psychológ Robert Máthé. A prečo sú muži neverní? „No, lebo sú to chlapi!“ napísala na intimity@pravda.sk šesťdesiatročná Terka, ktorá má za sebou tri manželstvá a každé sa skončilo pre neveru chlapa.

Podľa americkej psychologičky Carol Rhodesovej je rozdiel medzi mužmi a ženami v tom, že ženy sa k nevere uchyľujú až vtedy, keď sú veľmi nespokojné, kým muži sa s myšlienkou nevery pohrávajú aj v spokojnom manželstve. „Dokazujú si, akí sú samci, že za niečo stoja, že sú žiadaní a najlepšie vždy s novou ženou,“ hovorí psychológ Ivan Valkovič.

Mužskí neverníci
Psychológovia dokonca vytvorili niekoľko kategórií mužov neverníkov. Typický je „lovec žien“, ktorý je presvedčený, že mužnosť je dokázateľná len počtom sexuálnych skúseností, ale aj „romantik“, ktorý stále hľadá tú pravú, dokonalú, neskutočne ideálnu ženu. Jeho nároky sú však také vysoké, že by mu nevyhovovala ani žena stvorená počítačom podľa vopred zadaných kritérií – ale len preto, aby mohol hľadať ďalej. A čo známa dvojica Casanova a Don Juan?

Ten prvý udržiava niekoľko vzťahov súčasne a vie každú zo žien urobiť šťastnou – je nadšený, veľkorysý, galantný a nesebecký – a to ženy milujú. Jeho kamarát Don Juan je typ sebca a ženy sú pre neho len predmetom uspokojenia sexuálneho pudu a pýchy. Neverný býva aj muž, čo nemá problém vyjsť od výplaty k výplate a berie milenky len ako ďalšiu vec, ktorú si kúpil – od milenky vyžaduje, aby bola k dispozícii kedykoľvek. Veď sa jej finančne odmení, nie? „Môj bývalý partner vôbec nebol typom zvodcu,“ spomína Iveta na vzťah, čo sa skončil pred pár mesiacmi. Keď sa vraj posadil v bare vo vyťahaných rifliach a štrikovanom pulóvri, vzbudzoval predovšetkým súcit a každá zo žien ho chcela ochraňovať. A najlepšie vo vlastnej posteli. Odborníci tento typ nazývajú „chudáčik zvedený“. „A vlastne až dodatočne som si uvedomila, že som si ho z rovnakého dôvodu vybrala aj ja,“ spomína Iveta.

Chudáci päťdesiatnici
„Jedna z povier hovorí, že kríza ohrozuje manželstvo každých sedem rokov – ale nie je to pravda,“ hovorí Ivan Valkovič. Krízy súvisia s konkrétnou životnou situáciou dvojice: prvá kríza prichádza, keď ide prvé dieťa do školy a nastáva nový režim a prerozdelenie povinností v rodine. Ďalšia kríza nastáva, keď deti odídu z domu a manželia zistia, že si zrazu nemajú čo povedať. Medzitým sú, samozrejme, iné krízy, ktoré sa nedajú predpokladať.

„Zdá sa, že u mužov je kritickým vekom päťdesiatka,“ tvrdí Robert Máthé. Je to vek andropauzy, ktorý sa vyznačuje aj chytaním druhého dychu a vyhľadávaním mladších sexuálnych partneriek. „Takéto kontakty majú pozitívny vplyv na sebavedomie starnúceho muža – až tak, že pre to muži neraz riskujú aj rozpad svojho manželstva.“

Stačí jediná noc

Podľa prieskumu Pravdy pre takmer polovicu mužov mala nevera charakter len príležitostného styku, často išlo len o aférku na pár nocí. „Preto sa mužská nevera dá skôr ovplyvniť poradenským procesom,“ hovorí psychológ Radomír Warošek. Muž pri mimomanželskom vzťahu nemá tendenciu popretŕhať fungujúcu sieť vzťahov s primárnou rodinou. A tým, že žena nemá vybudovaný taký vlastnícky pud ako muž, je schopná odpustiť a uvažovať o budúcnosti skôr ako podvedený muž. Ten neveru vníma ako životnú hanbu a prehru.

Vyhlásenia o tom, že by neveru nikdy neodpustili, majú ľudia, ktorí si myslia, že sa im to nemôže stať, tvrdia odborníci. A možno v tejto nevedomosti o nevere zotrvávajú aj preto, že ich partner je jednoducho šikovný a vie dobre predstierať – podľa prieskumu Pravdy takmer šesťdesiat percent neverných mužov ich partnerky nikdy neodhalili. „Alebo sa tvárili, že neodhalili,“ píše čitateľka Terka. „Cudziu ženu z muža vždy cítiť, prenikne celým jeho telom a vyžaruje z každého póru, darmo sa sprchuje, parfumuje, chodí do zafajčených krčiem.“

Motivácia peniazmi?
Zvyčajne žena manželovu neveru nerieši, lebo nemá odvahu pustiť sa do niečoho takého zložitého, ako je rozvod. Určite poznáte vo svojom okolí manželstvá, kde muž ženu roky podvádza, ona o tom vie, mlčky to toleruje a rodina navonok pôsobí ako vystrihnutá z reklamy na rodinné poistenie. Lenže, ako to funguje vnútri takej rodiny a dvojice? „Manželka sa buď emocionálne odpútala, alebo nikdy nebola pripútaná a na nevere manžela jej nezáleží,“ hovorí Ivan Valkovič a vysvetľuje, že hoci sú preč časy, keď sa ľudia brali z majetkových dôvodov, skutočná hlboká intimita medzi manželmi je po rokoch skôr výnimkou. „Naučia sa žiť vedľa seba a neveru prehliadajú, lebo nechcú rušiť zabehaný systém.“

Jedno aj keď netvrdím že ideálne riešenie, ako predísť nevere, má herečka Denise Richardsonová, ktorá si pred tromi rokmi zobrala herca Charlie Sheena. Ten musel podpísať predmanželskú zmluvu, v ktorej sa zaviazal, že jej v prípade nevery zaplatí odškodné 4 milióny dolárov. A dodnes je verný.

debata chyba

+ Nezabúdajte na výdatné raňajky, je to dôležité jedlo dňa.
Práca doma vás bude veľmi unavovať, musíte sa...

+ Zdravý životný štýl vás nabije energiou a šťastím.
Robte maximum čo sa dá, nebuďte lenivý urobiť nevyhnutné....