Tradičná krása nestačí, sú tu elfky a ryšavky

V 90. rokoch minulého storočia boli najžiadanejšími modelkami krásne dievčatá s dokonalými proporciami. Éra supermodeliek, medzi ktorými kraľovali Claudia Schiffer, Cindy Crawford či Linda Evangelista, je však dávno preč. Dnes boduje netradičnosť, charizma a tváre, ktoré by mnohí z nás ani náhodou nenazvali krásne.

28.10.2007 17:30
debata

„Modelingový biznis neberie príliš ohľad na všeobecne stanovené kritériá krásy. Funguje vo vlastnom uzavretom kruhu pravidiel, ktoré určujú najmä známi módni fotografi – napríklad Steven Meisel, Mario Testino alebo Steven Klein,“ hovorí riaditeľ slovenskej modelingovej agentúry Exit Model Managment Andrej Taraba.

Podľa Tarabu práve fotografi veľmi často presadzujú v modelingu niečo nové, zaujímavé a atypicky pekné. „Treba si však uvedomiť, že je rozdiel medzi modelkami na prehliadke či vo fotoeditoriáli v módnom magazíne a modelkami, ktoré dostanú zákazku na komerčný produkt určený širokej verejnosti,“ dopĺňa Taraba. Tváre vychytenej Lily Coleovej, Saše Pivovarovovej či Vladi Roslyakovovej teda určite uvidíte v magazíne Vogue, ale do kampane na vašu obľúbenú maskaru či šampón na vlasy radšej firma obsadí „nekonfliktný“ typ krásky.

„Samozrejme, iné pravidlá platia v prípade módnych značiek ako Marc Jacobs či Louis Vuitton. V ich kampani sa Adriana Sklenaříková asi neobjaví, hoci nikto nepochybuje o jej kráse. Vízia firmy je však orientovaná iným smerom a presadzuje do reklám netradičné typy modeliek,“ vysvetľuje Taraba.

Ak vo svete módy nastúpil tento trend, má čo ponúknuť aj Slovensko? „Určite. Naša agentúra zastupuje napríklad Kingu Rajzakovú (na obrázku vpravo), ktorá je momentálne jednou z najobsadzova­nejších slovenských modeliek. Kinga rozhodne nie je typická kráska, ide o veľmi zaujímavý a zvláštny typ modelky,“ hovorí Taraba. Jeho slová potvrdzuje Rajzakovej práca pre desiatky renomovaných mien počas týždňov módy či účinkovanie v reklame na športovú líniu Y-3 japonského dizajnéra Yohjiho Yamamota.

====== Lily Cole – ryšavá cárovná haute couture ======

Devätnásťročnej Britke padol svet modelingu k nohám v roku 2003, keď ju objavil fotograf Steven Meisel a vytvoril s ňou veľký editoriál v magazíne Vogue. Odvtedy červenovlasú Lily, ktorá meria 178 centimetrov a nosí konfekčnú veľkosť číslo 34, pravidelne obsadzujú tí najrenomovanejší dizajnéri. Britka už niekoľko sezón predvádza napríklad pre Jeana Paula Gaultiera či odevný dom Christian Dior. Francúz Christian Lacroix ju považuje za svoju múzu, ktorou už tretiu sezónu uzatvára všetky svoje prehliadky. V zozname reklamných kampaní si Lily môže odškrtnúť tiež spoluprácu so značkami Chanel, Anna Sui, Cacharel alebo Hermés. Galéria tu******

Saša Pivovarovová – temne krásna rekordérka

Dievčine z malého ruského mestečka by ani vo sne nenapadlo, že raz bude modelkou. Keď však jej priateľ a v súčasnosti manžel Igor vzal jej fotografie do agentúry IMG Models, spustila sa hotová lavína úspechu. Blondínka s modrými očami sa môže pochváliť unikátnym prvenstvom – ako jediná modelka v doterajšej histórii sa stala päť sezón po sebe tvárou talianskej značky Prada. V máji 2007 ju magazín Vogue zaradil do zoznamu súčasných supermodeliek. Ak Saša náhodou nepredvádza alebo nefotí pre klientov ako Chanel, Valentino či Gucci, venuje sa maľovaniu. „Keď sa iné dievčatá hrali s bábikami, ja som stále kreslila. Už v tom čase som si zamilovala umenie,“ povedala o sebe modelingová hviezda. Galéria tu******

"====== Táňa Dziahileva

.{target:_blan­k}":[http://koktail.pravda.sk/foto.asp?…] – elfka na roztrhanie ======

Do módneho sveta vstúpila len pred necelými dvoma rokmi, ale už si stihla podmaniť väčšinu svetoznámych dizajnérov. Blondínka, ktorá meria 180 centimetrov a tento rok oslávila len 16. narodeniny, je často nazývaná aj elfkou či mimozemšťankou. Môžu za to jej ďaleko od seba posadené oči, špicaté uši a drobný nos. Kto si myslí, že s takouto výbavou nemá vo svete módy šancu, nech si pozrie nasledujúci zoznam: Hugo Boss, Christian Dior, Yves Saint-Laurent či Jean-Paul Gaultier. A to je len zlomok značiek, ktoré už obsadili Táňu do reklamných kampaní. Počas nedávnych týždňov módy v Miláne a Paríži vlastne ani nezliezla z móla – predvádzala takmer pre všetky veľké módne firmy. Galéria tu////

debata chyba

+ Zabudnite dnes na všetko mastné, neprospeje vám to.
Neprehliadajte fakt, že nie vždy musíte mať pravdu práve...

+ Odpočinok a relaxácia sú nevyhnutné pre vašu pohodu.
Vaša kariéra naberie na obrátkach, buďte pripravený....