Filipčíková či Rajzaková - slovenské topmodelky doma nepoznajú

Hoci sú vo svetovom rebríčku najlepších modeliek tri Slovenky, doma sú Kamila Filipčíková, Kinga Rajzaková či Michaela Kocianová takmer neznáme. Vo svete ich však označujú ako supermodelky. Prevádzajú totiž pre najslávnejších odevných dizajnérov a fotia s najvýznamnejšími fotografmi pre prestížne módne magazíny.

09.03.2008 13:50
Kinga Rajzaková Foto:
Slovenská topmodelka Kinga Rajzaková na prehliadke Missoni v Miláne.
debata

Filipčíkovú či Rajzakovú vraj na kariéru modelky museli dlho prehovárať. "Našli sme ich náhodou na ulici, nemali o to záujem, nechceli to robiť, nikdy si nepredstavovali,

že by boli úspešné modelky, dokonca si myslím, že neboli ani presvedčené, že sú nejak výnimočne krásne," prezradil riaditeľ modelingovej agentúry Exit Andrej Taraba.

Vo svetovej päťdesiatke, ktorú zostavujú podľa svetových kampaní a časopisov, je zo Sloveniek najvyššie – na 30. mieste Filipčíková (obrázok vľavo). „Zaznamenala fenomenálny úspech, ešte pred polrokom bola nováčik,“ zhodnotil Taraba.

Dvadsaťročná študentka pedagogickej fakulty Filipčíková, ktorú vraj na kariéru modelky nahovárali štyri roky, sa ako druhá Slovenka v histórii slovenského modelingu ocitla na titulnej stránke talianskej Vogue. Keďže si ju všimol vplyvný fotograf Steven Meisel, jej tvár tento rok zdobí februárové aj marcové číslo. Tiež predvádza pre najprestížnejšie módne značky, Pradu, Johna Galliana, Dolce & Gabbanu či Christian Dior.

Kinga Rajzaková, ktorá je v rebríčku na 45. mieste, už na prehliadkových mólach prešla stovky kilometrov. „Teraz len v Paríži urobila 21 prehliadok, v Miláne asi 15,“ tvrdil Taraba. Modeling vraj 21-ročná Maďarka, ktorá sa narodila na Slovensku, robí aj preto, že si môže zaplatiť prestížne školy. „Hovorí sa o nej, že je to modelka, ktorá má mozog medzi ušami,“ tvrdil Taraba. A mnohé na

Slovensku známe modelky jej môžu iba závidieť, že si ju objednávajú Dolce & Gabbana, Moschino, Jean-Paul Gaultier, Yves St. Laurent či Kenzo.

Na rozdiel od týchto dievčat Michaela Kocianová (obrázok vpravo), ktorá je v rebríčku na 40. mieste, vyšla v roku 2004 zo súťaže agentúry Elite. Rodáčka z Trenčína tento rok predvádzala napríklad pre Emanuela Ungara, Jeana-Paula Gaultiera, Christiana Diora, fotila kampaň pre Christiana Lacroixa, predvádzala aj slávnu značku spodnej bielizne Victoria˙s Secret.

Ani jednu z nich však domáce publikum veľmi nepozná. „Nie sú u nás docenené z hľadiska krásy, nie je to taká klasická krása. Okrem toho nemajú veľký záujem o medializáciu. Majú iné záujmy, necítia sa ako celebrity,“ vysvetlil Taraba.

Kariéra modeliek netrvá dlho. Začínajú ako 15 až 16-ročné, niektoré končia už ako 20-ročné, iné sa udržia do 35-ky. Aj počas krátkej kariéry si však stihnú zarobiť slušné peniaze, ktoré im zabezpečia život.

debata chyba

+ Zamyslite sa nad momentálnou situáciou a správajte sa podľa nej.
Uzavretie významného obchodu zlepší vašu...

+ Každý deň môže byť krásny, otázkou len je, ako sa k tomu postavíte.
Nie je všetko jednoduché, ak chcete niečo...