Francúzsky bozk je intímnejší prejav než sex

Bozk môže byť začiatkom erotického rituálu, ale môže to byť len izolovaný dotyk pier pre radosť zo samotného bozkávania vysvetľuje rôzne funkcie bozku psychológ Dušan Fabián. Myslí si však, že ten pravý bozk dokáže byť omnoho intímnejší než samotný sexuálny styk.

06.04.2007 14:06
debata

*** Prečo sa niekto bozkáva rád a iný naopak vôbec nie?**

Súvisí to s tzv. dotykovou kultúrou, ktorá je veľmi rozdielna aj v rámci samotnej Európy. Napríklad v škandinávskych krajinách sa bozkáva a dotýka menej, ľudia sú chladnejší, držia si odstup od druhých. Naopak, smerom na juh žijú výrazne „dotykové“ kultúry napríklad Taliani, Maďari, ale aj Slovania. V takýchto kultúrach sa bozkávajú pri stretnutí aj muži, je to vlastne rituál. A čo sa týka erotického bozkávania? Viac sa bozkávajú tie páry, kde je priaznivá vzťahová atmosféra. Vo vysokom erotickom zanietení sa dvojica bozkáva viac, ako keď sú city medzi nimi chladné.

*** Dá sa zovšeobecniť, že bozky majú rady len ženy a pre mužov sú „povinnou jazdou“, ktorú vytrpia kvôli ženám?**

Netrúfol by som si to jednoznačne zovšeobecniť, aj keď si myslím, že väčší sklon k maznaniu a bozkom majú skutočne ženy. Ale počas svojej praxe som mal niekoľko klientov, ktorí trpeli tým, že žena bozky odmietala.

*** Čo sa deje v organizme pri mileneckom bozkávaní?**

Človek vstupuje na životnú cestu cez ústa – tadiaľ si uspokojuje stravovacie, kontaktné, dotykové potreby. Navyše prvý reflex, okrem plaču, je sací. V neskoršom veku, keď chutnáme jedlo, robíme to ústami. Znamená to, že ústa sú veľmi citlivá zóna, a keď sa dotyk na nich ešte prepojí s erotickým zážitkom, je jasné, že bozkávanie je prejavom veľmi dôvernej blízkosti. Vtedy dochádza k rozpusteniu „ochranného obalu“ človeka. Bozkom na ústa púšťam toho druhého do svojej najintímnejšej zóny. Pri mileneckom bozku dochádza k príjemným pocitom a vzrušeniu.

*** Na akých miestach bozky od partnera zaručene spôsobia vzrušenie?**

Dvojiciam odporúčam, aby pri erotických hrách hľadali, kde sú najcitlivejší, kde na bozky reagujú najlepšie. Erotogénne zóny sú okolo okraja vlasov, prsné bradavky, slabiny pod pazuchami, vnútorná strana stehien, pod kolenami a najintenzívnejšie erotické bozkávanie je orálna sexualita. A naopak, najmenej citlivý je chrbát medzi lopatkami.

*** Aj v odbornej literatúre sa často objavuje názor, že milenecký bozk je intímnejší prejav než samotný sex. Súhlasíte s týmto názorom?**

Áno, lebo pre všetkých ľudí ústa symbolizujú vstup do tela, kým pohlavné orgány často spájajú najmä s ich vylučovacou funkciou.

*** A na prvý milenecký bozk sa vraj nezabúda celý život. Od čoho vôbec závisí,že si človek niektoré bozky zapamätá?**

Či si spomeniete, závisí od „majiteľa“ úst, vzťahu k nemu aj techniky bozkávania. Napríklad môj prvý bozk to bolo len priloženie pier na pery a niekoľko dní som bol očarený. A keď som sa bozkával prvý raz hlbším bozkom s použitím jazyka, až som sa zľakol, lebo ma to naučila aktívnejšia partnerka. Ale po pár sekundách som si zvykol, že je to pekné a príjemné.

*** Dá sa bozkom naučiť?**

Dá sa učiť technike bozkávania, existuje na to množstvo kníh, ktoré dokážu obohatiť repertoár milovania aj bozkov. Je však aj veľa filmov, ktoré prezentujú tzv. bozkávaciu gymnastiku. Až je neuveriteľné – sám to sledujem s úžasom – ako sa dá takto bozkávať. A divák môže chytiť mindrák a pocity menejcennosti, že to tak nevie a nerobí. Je to vlastne podobné ako so sexuálnymi výkonmi v pornofilmoch.

*** Ako by mal vyzerať dobrý bozk?**

Závisí od vzťahu, situácie, naladenia a posolstva, ktoré je v ňom zašifrované. Niekedy môže byť bozk jemný, inokedy, vášnivý, alebo objavný. Z ideálneho bozku musia mať radosť obaja, lebo ak je to jednostranné, tam niekde začína znásilňovanie a druhý partner trpí.

*** Je bozk nevera?**

Závisí od kultúry a hodnotového systému spoločenstva, v ktorom sa to deje. Napríklad pre tínedžerov je bozkávanie súčasť tancovania – berú ako samozrejmosť, že sa pri tancovaní „lepákov“ bozkávajú – a nič vážne to neznamená. V prísnejšom hodnotovom systéme môže byť aj bozkávanie vnímané ako priestupok voči vernosti. Použil by som na to termín „bozkávacia nevera“. To, ako prísne sa taký typ nevery v páre posudzuje, však záleží najmä na vzájomnej tolerancii a na tom, ako majú definovanú vernosť vo vzťahu.

debata chyba

+ Dovolenku si zaslúžite nielen pre radosť ale aj pre nevyhnutné zdravie.
Tímová spolupráca...

+ Pocítite oslabenie imunitného systému, prospeje vám krátky pôst.
Nové pracovné príležitosti otvoria...