Ako bude vyzerať Bratislava o päť rokov

Hlavné mesto v nasledujúcich rokoch výrazne zmení svoju tvár. Čaká ho výstavba tisícov bytov vo vežiakoch, prvé mrakodrapy, ale aj veľké problémy s dopravou.

26.04.2008 12:49
Eurovea Foto:
Nové bratislavské centrum Eurovea (investor Ballymore).
debata

Hlavné mesto sa v posledných dvoch desaťročiach menilo, laicky a jednoducho povedané vlastne podľa toho, čo si vyžadoval trh a súkromný sektor. Teda, zrealizovali sa predovšetkým veľkokapacitné nákupné centrá, rozsiahle administratívne projekty, multikiná v rámci nákupných centier a čerpacie stanice pohonných hmôt. Na rozsiahlejšie a veľkorysejšie projekty chýbali finančné prostriedky.

Čo treba rešpektovať v budúcnosti
základné princípy urbanistickej koncepcie priestorového riešenia mesta
priestory mestských tried ako hlavných kompozičných osí
zásady pre výškové budovy – sú to tie, ktoré prevyšujú o jednu tretinu výškovú hladinu okolitej zástavby
v centre mesta rešpektovať výškovú hladinu zástavby historického mesta 3–5 nadzemných podlaží
historické dominanty Bratislavský hrad s Podhradím, Devínsky hrad, Dóm sv. Martina
tok Dunaja
prírodnú časť a panorámu mesta – Malé Karpaty, Devínsku Kobylu, Sitiny, Horský park, Kalváriu
poľnohospodársku tvár mesta – najmä plochy vinohradov na svahoch Malých Karpát, záhrady a sady v zachovaných lokalitách v okrajových častiach mesta

V predchádzajúcom období v meste pribúdali menšie alebo stredne veľké projekty dopĺňajúce rezidenčné časti mesta. A v posledných rokoch sa začalo viac budovať bývanie pre ľudí, zhodnocovali sa tým zastavané územia. Sú však stále oblasti, kde sa časom bude stavať, ale až po tom, ako sa na to pripraví pôda. Zhodnotia sa pozemky a získajú peniaze. Takéto územia budúcnosti sú časti severne od železničnej trate po areál Volkswagenu a južne od jestvujúcej zástavby Záhorskej Bystrice, južná časť v medzipriestore Petržalka a Jarovce.

Bratislava v nasledujúcich rokov výrazne zmení svoju tvár. Dnes sa pripravujú a vytvárajú úplné nové samostatné mestské časti.

„Momentálne sa v Bratislave stavajú tisíce nových bytov, tie najväčšie projekty s desaťtisícami nových bytov nás len čakajú,“ hovorí Michal Padych z prieskumnej agentúry King Sturge.

„Od Vajnor, cez Ružinov, Mlynské Nivy, Nové Mesto, nábrežie na oboch stranách Dunaja, Južnej časti mesta, po Lamač a Záhorskú Bystricu nás čaká úplne nevídaný rozvoj. Spomeňme najväčšie projekty, akými sú Nové Vajnory v podaní EastField Atlas, Twin City od HB Reavis, 3nity spoločnosti Vara Group, Klingerka od Koruna Invest, petržalská strana nábrežia v podaní J&T a Cresco Group, Južné Mesto od Cresco a Quinlan Private Golub, Petržalka City od Sollaris a LTX, the Port od Penty. Všetky spomenuté projekty budú úplne nezávislé časti, ponúkajúce nielen bývanie, ale aj nakupovanie relax, obchod a voľný čas.“

Samostatnú kapitolu tvoria nové najlukratívnejšie lokality mesta, ktoré sa zmenia od základov. Lokalitu od Košickej ulice k Mlynským nivám a Dostojevskému radu onedlho nespoznáme.

Projekty Eurovea v prvej a druhej fáze, Panorama City, Centrum Bottova, Lipový park I a II, projekty v príprave od spoločností Penta, Hrivis alebo projektu individuálnych investorov vytvoria centrum mesta s niekoľkými tisíckami bytov vo vežiakoch, ktorých počet určite presiahne desať, pričom najvyššie z nich budú mať možno až 53 poschodí.

„Pravdepodobne prvýkrát prekročia hranicu výšky 150 metrov, a tým pôjde o prvé mrakodrapy na Slovensku vôbec,“ dodáva Michal Padych.

Táto časť novej Bratislavy bude mať kozmopolitný charakter v podaní luxusného bývania v centre mesta, v dotyku lukratívnych nákupných centier a obchodnej štvrte. Lukratívnou lokalitou bude určite aj Podhradie v podaní Vydrice, cez Zuckemander a River Park až k PKO, väčšinou od Zilionu a J&T.

K vyhľadávaným lokalitám doplňme aj Malé Karpaty a podhorský pás od Jesenského ulice cez Podkolibskú a Sliačsku ulicu až k Peknej ceste, ktorú si vybrali developerské a investorské spoločnosti Orco alebo GTC Real Estate.

Tieto lokality ponúkajú výhľad na mesto z vlastnej záhrady a sú populárne na výstavbu mestských víl s veľkými terasami a záhradami. Väčšina spomenutých projektov začne svoju výstavbu v tomto a budúcom roku. Pričom ich dokončenie môžeme očakávať od roku 2011 a 2012.

S rastúcou konkurenciou prichádzajú na trh stále kvalitnejšie projekty. Spoločnosti ako Ballymore, Benoy, Ricardo Bofill posúvajú rezidenčný development v Bratislave do inej úrovne.

Môžeme povedať, že trh v Bratislave dozrieva aj do kvality," domnieva sa Michal Padych z King Sturge. „Na veľkolepú výstavbu bude musieť určite reagovať aj dopravná situácia v meste, nultý a vnútorný okruh budú len hrubými úpravami.“

debata chyba