Kúpa bytu je zatiaľ výhodnejšia než nájom

Pre slovenské domácnosti je stále výhodnejšie vziať si na kúpu nehnuteľností úver od komerčnej banky ako platiť podnájom. Ak však bude pokračovať doterajší trend rastu cien realít v krajine, pôžičky na zabezpečenie bývania by mohli byť čoraz menej atraktívne. Vyplýva to zo správy o výsledkoch analýzy slovenského finančného sektora za rok 2007, ktorú zverejnila Národná banka Slovenska (NBS).

03.05.2008 10:53
Reality, domy Foto:
Ilustračné foto
debata

„Splátka úveru spolu s dodatočnými nákladmi spojenými s nehnuteľnosťou boli v priebehu roka 2007 nižšie ako ceny podnájmu,“ píše sa v správe centrálnej banky. Kúpa bytu sa podľa NBS oplatila slovenským domácnostiam viac ako podnájom vo všetkých ôsmich krajoch.

Podľa údajov centrálnej banky ceny realít na bývanie na Slovensku v roku 2007 rástli rýchlejšie ako rok predtým. Zatiaľ čo vlani stúpli medziročne o 23,9 percenta na 37.306 korún za meter štvorcový, v roku 2006 tento druh nehnuteľností zdražel o 16,8 percenta. Od roku 2002 reality v krajine zdraželi viac ako dvojnásobne.

Ak bude nastúpený trend rastu cien nehnuteľností na bývanie pokračovať, podľa NBS bude pre ľudí čoraz výhodnejšie žiť v podnájme, ako sa zadlžiť. Ceny realít totiž stúpajú rýchlejším tempom ako reálne príjmy obyvateľstva, z ktorých tak splátky pôžičiek ukrajujú čoraz väčší diel.

Komerčné banky na Slovensku v minulom roku obyvateľstvu požičali takmer 64 miliárd korún, čo bol v absolútnom vyjadrení najvyšší nárast za posledné roky. Domácnosti mali podobne ako v minulých rokoch záujem najmä o úvery na bývanie, ktorých objem medziročne stúpol o 30 percent. Viaceré banky pritom uprednostňovali klasické hypotekárne úvery. Počas vlaňajška schválili klientom hypotéky za viac ako 28 miliárd korún, ich celkový objem ku koncu minulého roka dosiahol 116,23 miliardy Sk.

debata chyba