Petržalka je značkou bývania

Za posledné roky sa z bratislavského Bronxu stalo vyhľadávané miesto na bývanie. Môže za to krajšie okolie panelákov, ich zatepľovanie a zabezpečenie, no predovšetkým výhodnejšia cena.

28.04.2008 07:14
Bratislava - Petržalka
Bratislava - Petržalka
debata

Podľa prieskumu GfK by si z obyvateľov bratislavského regiónu vybralo za nové bydlisko práve Petržalku až 82 percent opýtaných.

Priemerné ceny bytov v Petržalke
garsónka 2 200 000 Sk
1-izbový byt 2 800 000 Sk
2-izbový byt 3 200 000 Sk
3-izbový byt 3 500 000 Sk
4-izbový byt 4 000 000 Sk

„Ľudia pri hľadaní bývania už nevnímajú mestskú časť ako celok, všímajú si najmä susedstvo, kam sa nasťahujú,“ vyjadril sa generálny sekretár Národnej asociácie realitných kancelárií Slovenska Martin Lazík a dodal, že mnoho dobrých miest sa dá nájsť aj vo voľakedy zatracovanej Petržalke. Podľa GfK si ju za miesto bývania vyberajú aj mladí ľudia, ktorí v nej vyrástli, sú na ňu zvyknutí a nechcú stratiť rodinné či priateľské kontakty.

Ceny 3-izbových bytov v meste
Staré Mesto 6 900 000 Sk
Ružinov 4 200 000 Sk
Nové Mesto 4 500 000 Sk
Karlova Ves 3 700 000 Sk
Petržalka 3 500 000 Sk

K zvýšenému záujmu o bývanie na najväčšom stredoeurópskom sídlisku prispela najskôr klesajúca miera kriminality a zbavenie sa nálepky drogového centra mesta. Pomohlo jej aj zlepšenie dopravného prepojenia s ľavým brehom Dunaja po otvorení mostu Apollo v roku 2005. Postupné skrášľovanie okolia panelákov či dobre fungujúce bytové samosprávy, z ktorých mnohé riešia zatepľovanie a bezpečnostné zabezpečenie domov, rovnako prispievajú k lepšej povesti bývania v Petržalke.

Najsilnejším argumentom je však cena bytov. Za trojizbový byt v Petržalke človek zaplatí približne o polovicu menej ako v Starom Meste, ceny sú však nižšie aj v porovnaní s ostatnými mestskými časťami. Aj v Petržalke však už existujú dobré adresy. Na začiatku sídliska, ktoré sa nachádza prakticky v širšom centre mesta, sa ceny novostavieb pohybujú aj okolo 100-tisíc korún za štvorcový meter.

Podľa realitných maklérov budú prestíž sídliska zvyšovať nové investičné projekty. V dohľadnom čase by sa mala začať výstavba dvoch veľkých štvrtí – Petržalka City a South City. Luxusné bývanie má priniesť aj prestavba bývalého areálu Matador. Po sídlisku však v posledných rokoch vyrástli aj iné bytové komplexy – Vienna Gate pri Železničnej stanici Petržalka, Dominant na Námestí hraničiarov či nové bytovky popri Petržalskom korze.

debata chyba