S Geislerovou sme neboli veľmi natesno, hovorí nováčik Martin Myšička

V novom českom filme Občiansky preukaz sa v jednej z hlavných postáv predstavil slovenským divákom neznámy herec Martin Myšička. Úloha manžela Anny Geislerovej mu vyniesla nomináciu na českého leva.

09.02.2011 13:57
Martin Myšička, Anna Geislerová Foto:
Martin Myšička a Anna Geislerová vo filme Občiansky preukaz.
debata

Trpká komédia režiséra Ondřeja Trojana Občiansky preukaz, na motívy rovnomennej knihy Petra Šabacha, už dorazila aj na Slovensko. Jednu z hlavných mužských úloh stvárnil sympatický a pre slovenských divákov nie veľmi známy herec Martin Myšička (40). Postavu zahral tak presvedčivo, že napriek minimálnym skúsenostiam v pozícii filmového herca, získal nomináciu na Českého leva v kategórii „hlavná mužská rola“.

Českí režiséri sa v období socializmu pohybujú s veľkou obľubou. Film Občianky preukaz sleduje osudy štvorice dospievajúcich mladíkov, ich priateľov, lások a rodičov od okamihu, ako v pätnástich rokoch dostanú občiansky preukaz, až do chvíle, kedy sa v osemnástich snažia uniknúť vojne a pokúšajú sa získať modrú knižku. Ako tieto témy opakovaných „návratov“ vníma Martin Myšička? „Je pravda, že takýchto snímok sa v Čechách točí viac. Prečo? Obdobie od päťdesiatch do osemdesiatych rokov je podľa mňa pre režisérov veľmi fotogenické a dá sa v ňom nájsť veľa silných námetov, v ktorých skutočne ide o život. Situácie sú vyhranené a v konečnom dôsledku scény na plátne vyzerajú dobre,“ povedal Myšička, ktorý si zahral aj vo filme Protektor, z obdobia druhej svetovej vojny.

Režisér Ondrej Trojan si Martina Myšičku do úlohy „tatínka“ a manžela Anny Geislerovej vybral počas divadlenej premiéry. „Mal som to šťastie, že Ondřej sa prišiel pozrieť na premiéru hry "Dračí doupě“ do Dejvického divadla, v ktorej som hral. Ako on sám povedal, už po prvých minútach mu bolo jasné, že našiel svojho filmového „tatínka“."

Sympatický herec sa vo filme Občiansky preukaz objavil po boku jednej z najobsadzova­nejších českých hviezd, Anny Geislerovej. „Pravda je taká, že sme si s Aňou zahrali priveľmi počestných manželov a pred kamerami sme neboli nikdy veľmi natesno,“ povedal s úsmevom a pokračoval: „S Aňou som predtým nehral, ale poznali sme sa, takže sme sa na pľaci nestretli ako úplne neznámi ľudia.“

Herca už v apríli čaká práca na projekte Davida Onříčka s pracovným názvom „Ve stínu“. „Opäť sa vrátim do minulosti, lebo film je z päťdesiatych rokov minulého storočia a ide o kriminálku. Hoci hrám len menšiu úlohu, mám z nej radosť. Ja by som veľmi uvítal, keby mi úloha vo filme Občiansky preukaz otvorila dvere do českého filmu, bola by to pre mňa najväčšia satisfakcia.“

debata chyba