Z Prednej sa vykľula šikovná textárka

Debutový album Zdenky Prednej s názvom Sunny Day vyjde už o pár dní. Talentovaná finalistka SuperStar na ňom pracovala niekoľko mesiacov. O tom, ako si vlastne vyrobila svoj vlastný "Slnečný deň" nám porozprávala sama.

25.11.2005 00:34
debata

Ako vlastne vznikal váš trochu atypický „elektronický“ album Sunny Day?
Trio Zubák, Kachút, Graus ma odporučilo na dvojicu Slávo Solovicz a Milan Adamec. Tí mi pustili zopár svojich vecí, ktoré sa mi dosť zapáčili. Niektoré z nich sme prerobili, niektoré zostali v takmer nezmenenej podobe. Dorobili sme spevové linky, ja som napísala texty a začalo sa nahrávať.

Koľko skladieb ste si otextovali sama?
Deväť pesničiek z jedenástich som textovala ja.

Kde ste naberali inšpiráciu na písanie textov?
Ani neviem, robila som to akosi prirodzene.

To znamená, že asi máte skúsenosti s tvorbou textou, či prípadne poézie…
Keď som bola mladšia, tak som si často písala vlastné postrehy alebo básničky. Ak mi bolo zle, alebo aj dobre, tak som pocity vyjadrovala na papier. Tieto veci zo študentských čias by som určite nepoužila na cédečko, ale skúsenosť nejaká bola, takže som to skúsila nanovo.

Pomohol vám pri tvorbe textov aj nový vzťah? Láska?
Určite, človek sa rád inšpiruje týmito vecami.

Ktorá pieseň je vám najbližšia?
To je ťažké povedať. Keď človek v kuse dookola niečo počúva, tak sa mu tá vnútorná hitparáda mení.

A ktorá sa teda najviac páči napríklad Šarkanovi?
Ani neviem. Ale tí, čo počuli platňu, veľmi dobre reagovali na prvé tri skladby, medzi nimi aj na singel Len ty smieš. A potom napríklad Vietor – dueto s Tinou. Akurát, že ľudia sa ma pýtajú, kde tam Tina vlastne spieva (smiech).

Spomínaná skladba Len ty smieš už bola nasadená do rádií ako singel. Prečo práve táto pesnička?
To má celkom zaujímavú históriu. Najprv sme chceli nahrať niečo s chalanmi z kapely Para. Písala som Laskymu, ale ten bol práve v Brne na majstrovstvách v hraní petangu. Spievať s ním sa teda nedalo, ale na druhý deň prišiel do nahrávacieho štúdia Peter Graus so skladbou Len ty smieš a slovami: „Predná, idem ti zachrániť album!“ Skladbu sme nahrali ako poslednú v poradí a von vyšla prvá.

Natočíte k tejto pesničke aj videoklip?
Rozmýšľali sme nad tým, ale potom som si povedala, že ak to má byť narýchlo, tak nech to nie je vôbec. Ak teda nejaký videoklip bude, tak až k druhému singlu. Pre mňa je dôležité, aby finálny výsledok bol dobrý. A to niečo stojí.

Keď ste už načali otázku financovania… Booklet na CD vám nafotil Jakub Klimo, momentálne asi najlepší slovenský fotograf, ktorý berie za takéto fotenie 80 až 100 tisíc korún. To je už vcelku dosť peňazí, nie?
Fotenie na booklet bolo kamarátske a za symbolickú cenu. Všetko to vlastne vybavil Peťo (pozn. Šarkan) cez svojich kamarátov, ktorí to urobili za symbolické ceny. Jakub ma fotil za minimálnu sumu a nakoniec, keď som fotky priniesla do vydavateľstva, boli z nich tak nadšení, že tú sumu nakoniec zaplatili oni.

Na stránke vydavateľstva sú však úplne iné fotografie – z dielne Livie Karabelli…
Áno, tie sme nafotili pôvodne, ale pravdupovediac sa mi veľmi nepáčili. Veľa ľudí mi povedalo, že na nich jednoducho nie som ja. Tých dvanásť obrázkov, ktoré sme nakoniec vybrali, sa bude zatiaľ používať pri mediálnej propagácii. Neskôr by k nim mali pribudnúť aj Jakubove fotky.

K čomu by ste prirovnali platňu Sunny Day?
Každý sa ma to pýta, ale naozaj neviem, k čomu by som CD prirovnala. V podstate išlo o to, aby sme nevytvorili kópiu niečoho/niekoho, kto už je na slovenskej hudobnej scéne. Aby sme stvorili niečo originálne.

V jednotlivých pesničkách sa dostávate do zaujímavých hlasových polôh. Jedno, čo tam trochu chýba, je však istý drive a drsnosť, ktorú vám v SuperStar tak chválili…
Nepotrebujem silou-mocou ukazovať svoj hlas, ak si to pesnička nežiada. Čo som mala, to som dala. (smiech)

Ako bude vyzerať promo k albumu. Dá sa vôbec na Slovensku zostaviť dobrú kapelu, ktorá s hudobníkom predvedie na pódiu naživo elektroniku?
Už teraz pracujem na tom, aby sme to zvládli a všetko vyšlo. Účinkovanie sa dá zhrnúť do troch foriem. Niekto chce vyslovene tvár na večierok a zaspievať pesničky na half-playback. Keď už to inak nepôjde, budem vystupovať aj takto. Druhou formou je akési menšie zoskupenie muzikantov – gitara, basgitara a perkusionista. A samozrejme do toho sa budú púšťať aj nejaké loopy, pretože moja hudba je na nich postavená. No a poslednou stanicou je pre mňa veľký koncert alebo turné s kompletnou kapelou.

Vy už nejaký ten mesiac fungujete v spoločnej domácnosti s moderátorom, bývalým rádiovým spíkrom a hudobníkom Petrom Šarkanom Novákom. Pomohol vám nejako on so svojimi skúsenosťami?
Vždy je dobre, keď príde niekto, kto má nadhľad. Hoci v Petrovom prípade to s nadhľadom už po pár týždňoch neplatilo. (smiech) Ale pomohol mi a poradil. Veľmi.

 
debata chyba