Salma bojuje proti domácemu násiliu

Hollywoodska hviezda Salma Hayek vystúpila v utorok pred americkým Senátom v mene obetí domáceho násilia a vyzvala zákonodarcov, aby obnovili a sprísnili kľúčový zákon zameraný proti takémuto týraniu.

20.07.2005 13:11
debata

Hviezda filmov Frida a Desperado pred senátormi uviedla, že v rámci študovania filmovej úlohy mala možnosť zistiť, aké ničivé dôsledky môže mať domáce násilie na ženy. „Prednedávnom som kvôli úlohe musela urobiť istý prieskum…hovorila som s 13 ženami odsúdenými na doživotné väzenie. Bola som veľmi prekvapená, keď som zistila, aká rozhodujúca bola prítomnosť domáceho násilia u každej z nich,“ povedala Hayek.

„Toto skúmanie ma úplne rozrušilo, bolo to veľmi dojemné a závažné,“ povedala herečka. „Myslím si, že Amerika sa veľmi snaží, aby bola krajinou istoty a bezpečnosti, ale ako sa máme cítiť v bezpečí pri takom vysokom percente amerických rodín, ktoré sa necítia v bezpečí vo vlastných domovoch?,“ uviedla.

Americký Senát má do konca roka obnoviť zákon z roku 1994 zameraný proti domácemu násiliu. Od jeho vstupu do platnosti štatistiky zaznamenali prudký pokles takýchto prípadov. V roku 2001 bolo zaznamenaných 691710 prípadov domáceho násilia, čo je päť incidentov na tisíc ľudí a pokles z 9,8 prejavov násilia na tisíc obyvateľov v roku 1993. Klesol aj počet domácich vrážd a samovrážd z 1600 žien zabitých ich manželmi alebo partnermi v roku 1976 na 1247 v roku 2000.

debata chyba

+ Stanovte si jasné ciele, motivácia narastie spolu s úspechom.
Vášnivá práca a trpezlivosť vás povedú k...

+ Nezabúdajte na vitamíny a tekutiny, vaše telo ich práve teraz potrebuje.
Tvrdo pracujte, ale nezabúdajte na...